Cardcaptor Sakura is begonnen als Japans stripverhaal (manga), gemaakt door het welbekende all-female CLAMP artist team. De manga bestaat uit 12 volumes en is uitgegeven tussen 1996 en 2000. Door de populariteit van de serie werd er besloten om een Japanse tekenfilm (anime) van te maken. Deze serie is tussen 1998 en 2000 voor het eerst op tv gekomen en bestaat uit 70 uitzendingen van ongeveer een half uur, verspreid over 3 seizoenen. Daarnaast zijn er twee bioscoopfilms gemaakt, verschillende specials en videogames.

Het verhaal focust zich op Sakura Kinomoto, een meisje van tien. Op een dag opent ze een mysterieus boek in de studeerkamer van haar vader, waarmee ze de magische Clow Cards loslaat. Het feit dat ze het Clow Boek kon openen, bewijst dat ze magische krachten bezit. Het wordt haar verantwoordelijkheid om de ontsnapte kaarten terug te vinden. Om een kaart terug te krijgen moet ze de kaart eerst zien te vinden. De kaarten zien er alleen niet uit als kaarten, maar hebben een magische personificatie, wat er uit ziet als een persoon of dier. Nadat Sakura de kaart heeft geÏdentificeerd gebruikt ze haar toverstaf om de kaart te vangen. Ze wordt hierbij geholpen door Cerberus (Kerberos, ook wel bekend als Kero-chan), het Guardianbeast dat het boek moest bewaken, maar net even een dutje van 30 jaar heeft gedaan. Daarnaast krijgt ze hulp van haar klasgenootje Tomoyo.

Om de serie geschikt te maken voor de Verenigde Staten heeft het bedrijf Nelvana Cardcaptor Sakura een flinke hermontage gegeven. Deze serie noemden ze Cardcaptors. Met name de romantische ondertoon van de serie werd compleet verwijderd uit de serie. Niet alleen relaties die ongeschikt zouden zijn voor een jeugdshow (zoals de homoseksuele relaties en verwijzingen) maar ook heteroseksuele relaties werden eruit geknipt. Ondanks deze veranderingen is de serie maar voor de helft uitgezonden in de US. Voor overige Engels sprekende landen werd de serie ook nog een keer in zijn geheel vertaald. Dus 70 volledige episodes. Ook hier zijn een paar zaken geknipt, maar lang niet zo erg als bij Cardcaptors. De serie behoudt hiermee haar originele charme.

De Nederlandstalige versie is gebaseerd op deze laatste Engels gesproken serie. Dit was nog even spannend, want in de tv-gidsen stond aangegeven dat de serie Cardcaptors zou gaan heten. Na de eerste uitzending op 3 september 2002 werd gelukkig duidelijk dat het ging om de goede vertaling. De serie is in Nederland uitgezonden bij de toenmalige zender Yorin. In het jeugdblokje Yorkiddin', gepresenteerd door Cindy Pielstrom, werd Cardcaptor Sakura uitzonden, direct gevolgd door Sailormoon. Van de serie is er tot 'De laatste kaart deel 2' uitgezonden. Daarna zijn ze opnieuw begonnen met uitzenden. Daarna is de serie verder gegaan tot 'Li's Roeping' op 14 mei 2005. Vervolgens is er nog 1x de eerste episode uitgezonden en dat is het laatste wat we op de Nederlandse televisie van Cardcaptor Sakura hebben kunnen zien. Waarschijnlijk is de beslissing genomen omdat Yorin een nieuwe naam en format kreeg in de vorm van RTL7 en daarbinnen geen jeugdseries meer pasten. Helaas zullen we nooit echt weten waarom we niet meer van Sakura kunnen genieten.

Bron: Wikipedia