Eind 2003 moest ik voor een vak bij mij op school een onderzoek doen naar identiteit. Ik heb er toen voor gekozen om de identiteit van Sakura uit te zoeken en op papier te zetten. En omdat het mij ook wel interessant leek voor op de site, kun je hieronder lezen wat ik er van heb gemaakt. Ik had er trouwens een voldoende voor :-). Als je er toch nog een foutje in ziet, mail mij dan even.

Wouter

Ik ben begonnen met een stuk papier te pakken en “Sakura” op te schrijven. Vervolgens heb ik het afgesplitst in persoonlijke omstandigheiden, sociale leven, het geheime leven als cardcaptor, de betekenis van de naam en de stem van Sakura.

Chearleading Club

Persoonlijke Omstandigheden

Sakura Kinomoto (Sakura Avalon, in de Nederlandse versie) is een meisje van tien jaar oud. Sakura is jarig op 1 april en heeft bloedgroep A. Ze heeft een oudere broer Touya (Tori in NL) die er van houdt om zijn kleine zusje te pesten. Sakura is daar erg gevoelig voor en laat zich in het begin van de serie zich nog erg beinvloeden en wordt dan snel boos op hem. De vader van Sakura heet Fujitaka (Aiden in NL) en is professor Antropologie op de universiteit. De moeder van Sakura heette Nadeshiko (Natasha in NL) en is kort na de geboorte van Sakura overleden. De familie Kinomoto heeft op de eettafel altijd een ingelijste foto van haar staan om haar toch nog onderdeel te laten zijn van de familie. Sakura maakt dus ook wel eens een ‘praatje’ met de fotolijst. Sakura’s lievelingseten is noodles en rijst met gebakken ei. Verder is het ook interessant om te weten dat Sakura bang is voor spoken en enge verhalen. Als Sakura naar school gaat doet ze dat op inlineskates. Ze vertrekt meestal tegelijk met haar broer, die op de fiets gaat. Ze kunnen samen rijden omdat de school van haar broer naast de school van Sakura ligt. Op school vind ze gymnastiek en muziek erg leuk, maar wiskunde vind ze vreselijk. Buiten school is nog lid van een cheerleaderclub, alleen heeft ze wel eens de neiging om de concentratie kwijt te raken en de baton te laten vallen (meestal op haar hoofd).

Sakura's vrienden

Sociale Leven

Sakura heeft veel vrienden. Haar hartsvriendin heet Tomoyo Daidouji (Madisson Taylor in NL). Tomoyo is in de originele versie van de serie duidelijk verliefd op Sakura, maar omdat ze weet dat Sakura hetero is gaat ze daar verder niet op in (over homosexualiteit wordt bij anime’s totaal niet moeilijk gedaan). Tomoyo heeft als grootste hobby videofilmen, met name natuurlijk Sakura. Tomoyo is in de serie één van de weinigen die van het geheime leven van Sakura als Cardcaptor afweet en ze probeert daarom altijd het vangen van de kaarten vast te leggen op video. Verder trekt Sakura veel op met haar klasgenoten Chiharu Mihara (Chelsea), Naoko Yanagisawa (Nikki in NL) en Rika Sasaki(Rita in NL). Verder heeft ze nog een klasgenoot, Takashi Yamasaki (Zachary in NL), die altijd wel een wetenswaardigheidje heeft. Dit is meestal de grootste onzin, maar Sakura is naïef genoeg om de leugens blindelings te geloven. Later in de serie maken we nog kennis met Shaoran Li (Li Showron in NL) en Meilin Li (Meilin Rae in NL). Zij komen allebei uit Hong Kong en hebben ook een rol in het geheime leven als Cardcaptor. Meilin is het nichtje van Shaoran en is er van overtuigt dat zij ooit zullen gaan trouwen en noemt zichzelf dan ook de verloofde van Shaoran. Voordat Shaoran Li in Sakura’s leven kwam was de beste vriend van haar broer, genaamd Yukito Tsukishiro (Julian Star in NL) de grote liefde van Sakura. Voor Shaoran is Yukito ook de grote liefde van zijn leven. Pas veel later in de serie krijgen we te zien dat er een heel andere reden is waarom beiden zijn aangetrokken tot Yukito. Vervolgens komen beiden tot de conclusie dat ze elkaar toch ook wel heel erg leuk vinden.

Sakura als Cardcaptor

Geheime leven als Cardcaptor

In de eerste episode krijgen we te zien hoe Sakura kennis maakt met Kerberus, het magische beest, beschermer van het boek van Clow. Hij wordt wakker nadat hij een ‘korte tijd’ (30 jaar) heeft geslapen. Sakura besluit Kerberus, die ze Kero noemt om de moeilijke naam niet steeds te hoeven gebruiken, te helpen. Daarmee wordt Sakura gebombardeerd tot Officiële Cardcaptor en krijgt ze een magische sleutel waarmee ze haar toverstaf kan oproepen. In de tweede episode komen we erachter dat Tomoyo per toeval heeft gefilmt dat Sakura de Clowcard “Fly” gebruikt om een eindje te gaan vliegen. Daarmee komt Tomoyo erbij om te helpen. Ze wil de avonturen vastleggen op video en wil graag kostuums maken voor Sakura. Zoals eerder gezegd: Shaoran en Meilin hebben ook een rol in het cardcaptors verhaal. Shaoran weet namelijk van de Clowcards af en wil deze voor zichzelf gaan vangen. Meilin wil als ‘verloofde van Shaoran’ hem graag helpen en wordt zijn hulpje. In eerste instantie is Shaoran de grote concurent van Sakura, maar ze komen er achter dat ze beter samen kunnen werken om alle kaarten te vangen.

Kersenbloesem

De betekenis van de naam Sakura

De naam Sakura is Japans voor Kersenbloesem. Als de vele kersenbomen in Japan in bloei staan ziet het er echt verschikkelijk mooi uit. Vooral vanwege de grote hoeveelheid aan kersenbomen maakt het dat het zo massaal mooi gevonden wordt. De sakura is een veel terugkomend thema in de verschillende animeseries. Omdat dit Sakurafenomeen zo standaard is, is het dus geen wonder dat de moeder van Sakura dit ook mooi heeft gevonden. Zo mooi dus zelfs dat in het bruidsboeket van de ouders van Sakura vol zat met kersenbloesem. En de volgende stap was dus om hun dochter ook Sakura te noemen.

akura Tange

De stem van Sakura

Omdat de serie een tekenfilm is wordt de stem van Sakura gedaan door een voice-actor. In Japan worden voice-actors soms net zo aanbeden als filmsterren. De stem van Sakura is gedaan door Sakura Tange. Zoals je ziet komt in dit geval dus zelfs de naam overeen met het karakter. Sakura Tange is geboren op 24 maart 1973 in Haguri, Aichi. Ze heeft bloedgroep O, ze is 1m55 groot en weegt 44 kg. Ze werkt voor Aoni Productions. Tot nu toe heeft ze 33 Anime’s ingesproken, waaronder een rol in ShinChan en Sailormoon. In de Nederlandse versie wordt haar stem ingesproken door Jannemien Cnossen.